mandag den 11. juni 2007
Ting nr. 13: Lær om Creative Commons
Med ting nr. 12 har du fået lavet dig en Flickr-konto, og du har prøvet at uploade nogle billeder. Måske har du stillet dig selv spørgsmålet: Hvad er formålet med en billeddelingstjeneste som Flickr, når billeder m.m. er beskyttet af ophavsret? Det er her Creative Commons kommer ind i billedet.

Creative Commons
udbyder en række licenser, som ophavsmænd kan bruge til at give rettigheder til brug af ophavsmandens kunstneriske og litterære værker. Når du udbyder dit værk under en Creative Commons licens, betyder det ikke, at du opgiver din ophavsret. Det betyder, at du afgiver nogle af dine rettigheder til offentligheden, men under særlige betingelser. Du kan vælge mellem følgende muligheder:

Navngivelse. Brugeren skal kreditere værket på den måde, der er angivet af rettighedshaveren og licensgiveren.

Ikke-Kommerciel. Brugeren må ikke bruge dette værk til kommercielle formål.

Ingen Bearbejdelser. Brugeren må ikke ændre, bearbejde eller bygge videre på dette værk.
Del På Samme Vilkår. Hvis brugeren ændrer, bearbejder eller bygger videre på dette værk, må brugeren kun videresprede det resulterende værk under en identisk licens.


Du kan finde mange gode svar på ofte stillede spørgsmål om Creative Commons på den danske side: www.creativecommons.dk/faq.html. Du kan også læse lidt om ophavsret her på bloggen, hvor Lisbeth og Michael fra Fag 1 har samlet nogle retningslinjer i indlægget: Hvad må jeg lægge på min blog?

Creative Commons åbner dermed op for nye muligheder for at finde billeder på nettet, som man gerne må bruge. På Creative Commons hjemmeside har du dels mulighed for at tilføje en Creative Commons licens og dels mulighed for at søge efter billeder med Creative Commons licenser.



Udforsk Creative Commons på: www.creativecommons.dk eller den amerikanske side: http://creativecommons.org.

Din opgave er herefter at:

Det praktiske:
Hvordan tilføjer jeg en Creative Commons licens til et billede på min Flickr-konto?
Åben din Flickr-konto. På det billede du ønsker at tilføje en Creative Commons licens skal du klikke på "Change".

Du får nu mulighed for at "Change privacy settings".

Klik på "Add a lincense for your photo", og vælg en Creative Commons licens.

Under "Change privacy settings" har du endvidere mulighed for at vælge, om dit billede kan ses af alle, eller om det skal være privat. "Who can see this photo" (se den blå pil).




Etiketter: ,



footer