mandag den 23. juli 2007
Ting nr. 23: Det var så det
Så er vi nået til den 23’ende ting, som handler om, hvad dine oplevelser har været med de 23 ting. Målet med ”23 ting” har været, at du gerne skulle blive fortrolig med, hvad Web 2.0 dækker over ved selv at prøve nogle af de forskellige teknologier. Jeg håber, at der er nogle af de 23 ting, du kan bruge på arbejdet og måske også privat.

Opgave:
Skriv på din blog, hvad dine oplevelser med 23 ting har været, du kan f.eks. komme ind på:

  • Hvad har været godt, og hvad har været mindre godt?
  • Hvad synes du om konceptet med de 23 ting og måden at lære nyt på?
  • Er der noget i forløbet, du synes kunne have været anderledes?

Bloggen med de 23 ting bliver liggende på nettet, så du har mulighed for at vende tilbage og få en genopfriskning eller til at finde frem til de mange forskellige ting, der er blevet præsenteret.

Du har indtil den 7. september til at gennemføre programmet. At ”gennemføre programmet” vil sige, at du har skrevet lidt om alle opgaverne i forløbet på din blog. Det er helt i orden at slå flere opgaver sammen i samme indlæg, så længe du skriver et par linjer om hver ting.

Alle dem, der gennemfører programmet, vil få en præmie. Præmien bliver en PDA af typen HP iPAQ rx5900 Travel Companion, som du kan bruge til navigation, så du nemt kan finde vej, du kan gå på nettet, tjekke din mail, høre musik, se dine billeder og spille spil med mere. HP iPAQ vejer kun 149g, og der er bl.a. blutooth på den, så du f.eks. kan overføre information fra din mobiltelefon (hvis den altså har blutooth). PDA’en er kun til låns, men du kan beholde den lige så længe, du er på HB.

Vi laver en lille morgenseance, hvor præmierne vil blive uddelt - datoen bliver udmeldt snarest.


Og så er der vist bare at sige - tak til alle jer der har deltaget!

Etiketter:



mandag den 16. juli 2007
Ting nr. 22: Second Life
Vi er nu nået til ting nr. 22, og det er blevet tid til, at du for sidste gang med 23ting, skal oprette dig som bruger :o) Denne gang i Second Life, som du sikkert allerede har hørt en masse om.

Second Life er en online virtuel 3D-verden, hvor du f.eks. har mulighed for at besøge Info Island, hvor du bl.a. kan møde og kommunikere med andre mennesker, deltage i virtuelle arrangementer så som debatter, foredrag og bogoplæg.

Du kan læse mere om Info Island på infoisland.dk, og på Wikipedia kan du læse mere om Second Life generelt, du finder bl.a. en liste over, hvilke danske virksomheder og organisationer du finder i Second Life.

Før du kan begynde at udforske Second Life, skal du først have din egen virtuelle personlighed (avatar). Derfor skal du oprette dig som bruger, downloade og installere Second Life og logge på Second Life. Følg vejledningen på Info Islands hjemmeside.

NB! Der er en begrænsning på, hvor mange avatarer (de virtuelle personer) man kan oprette pr. IP-nummer, derfor kan der være problemer med at oprette sin avatar på personalepcérne på HB, men du kan oprette en avatar på publikumspcérne. Når du har fået oprettet din avatar, skal du downloade Second Life programmet - det kan du gøre på personalepc'erne, hvor du også kan logge dig på Second Life.

Når du har fået oprettet din avatar (din virtuelle person), kan du f.eks. besøge Info Island.
Skriv I din blog om dine oplevelser/erfaringer.

Etiketter: ,



Ting nr. 21: Musik
Ting nr. 20 handler om musikressourcer på nettet. Dem er der naturligvis masser af, men et rigtig godt eksempel på en musikressource, der i den grad benytter sig af principperne omkring web2.0, er Last.fm.

Last.fm er en internetradio og et musik websted, der udnytter den sociale udveksling af informationer, som er grundlæggende, når det gælder web 2.0 tankegangen. Som bruger har man mulighed for at lave personlige radiokanaler og playlists fra Last.fm’s musikbibliotek. Det der gør Last.fm interessant, er muligheden for at se, hvad andre, der kan lide de samme numre som dig, også kan lide. På den måde kan man finde ny inspiration.

Læs mere om Last.fm på Wikipedia


Opgave
Udforsk Last.fm og find noget musik du kan lide. Når du har gjort det, kan du sætte det på din blog ved hjælp af en widget.

Det praktiske
Start med at oprette dig som bruger på Last.fm. I forbindelse med at du opretter profilen bliver du spurgt, om du vil downloade Last.fm – det skal du bare sige ja til.

Under fanebladet ”music” kan du søge på kunstner, album, tags m.m. Klik dig videre fra det søgeresultat, der matcher bedst.

Herefter kan du høre radiokanalen. Når du skal have den ind på din blog, trykker du på "Embed" og vælger "Embed on Blogger". Tilpas din widget og indsæt den på din blog - ligesom du gjorde med widgetten fra LibraryThing.













Ekstra - hvis du har lyst

Hører du normalt musik via din computer, kan du med fordel benytte dig af funktionen ”Scrobbling”, så registrerer du alt den musik, du hører på Last.fm, og på den måde kan få præciseret, hvem der hører samme musik som dig, og hvad de hører ud over det, I har til fælles. Læs mere om Scrobbling her.


Andre gode musikressourcer - for dem der har lyst
Blogmusik.net er ikke et decideret web 2.0 værktøj, men det er en netbaseret radio, hvor du kan lave playlister med din yndlingsmusik. Du kan høre musiknumrene i fuld længde.

Musicovery
Musicovery.com - en interaktiv webradio der helt klart er værd at aflægge et besøg. Her kan du høre musik indenfor forskellige genre. Hver genre har sin farve, hvilket giver en flot visuel præsentation af musikken.







Liveplasma
Liveplasma.com - her kan du ikke høre musik, men du kan f.eks. se, hvordan forskellige kunstnere relaterer sig til hinanden.

Etiketter: , ,



mandag den 9. juli 2007
Ting nr. 20: Lav din egen podcast
Nu er det blevet tid til, at du prøver at lave en podcast selv. Det lyder måske omfattende, men det behøver det slet ikke være. Der findes programmer, hvor man kan lave sine egne podcasts på en nem og hurtig måde f.eks. OdeoStudio. Alt hvad du behøver er et headset med mikrofon.

En anden mulighed er med programmet PodBean, hvor man dog skal igennem nogle flere "trin" før, ens podcast ligger klar på nettet.

NB! Der er pt. sikkerhedsproblemer med at køre Odeo Studio programmet fra HB - derfor er det ikke et krav, at du laver din egen podcast. Hvis du brænder for at lave din egen podcast, kan du prøve hjemmefra, eller bruge programmet PodBean.com.

Det praktiske
Først skal du oprette dig som bruger på OdeoStudio. Når du er logget ind, trykker du på "Record New Audio", og så kan du ellers bare gå i gang med at lave en lydfil.

Når du har indtalt lydfilen, trykker du på "Save Recording"
Herefter har du mulighed for at tilføje en titel, en beskrivelse med mere, hvorefter du skal trykke "Save".

Opret en podcast - "Create Podcast", gå til "Saved audio", hvor du skal åbne din lydfil og gemme den under det navn, du har kaldt din podcast.

For at få din podcast ind på din blog, skal du under din podcast kigge efter "Podcast Badge". Kopiere koden, og gå til din blog.





For at indsætte det kode du har kopieret, skal du klikke på fanen "Rediger HTML" på den side, hvor du normalt skriver indlæg på din blog. Indsæt koden. Herefter kan du gå tilbage til fanen "Skriv" og fortsætte dit indlæg på normal vis. Og resultatet? Det skulle gerne være en podcast som nedenstående :o)

My Odeo Podcast


Alternativ
Som et alternativ til OdeoStudio kan du bruge programmet PodBean.com

Etiketter: , ,



søndag den 8. juli 2007
Ting nr. 19: YouTube
Ting nr. 19 handler om YouTube, som er et meget populært videodelings websted. På YouTube kan du gratis afspille videoer, lægge egne video ud på siden og dele dine videoer med andre. Ved hjælp af tagging kan man tilføje kategorier, så det er nemmere at søge på det hav af videoer, der findes på YouTube.

Du kan læse mere om YouTube på Wikipedia.

På YouTube finder du alt fra seriøse videoer til skøre hjemmevideoer. Prøv at søge nogle videoer frem på YouTube og afspil dem. Når du har prøvet det, kan du fortsætte med én af følgende to opgaver: 1) Læg en video fra YouTube på din blog eller 2) Læg selv en video op på YouTube.

Det praktiske
Hvis du har valgt opgave 1, skal du, når du har søgt den video frem, du vil have på din blog kopiere det, der står i feltet Embed, som du finder lige ved siden af den fremsøgte video.














For at indsætte det kode du har kopieret, skal du klikke på fanen "Rediger HTML" på den side, hvor du normalt skriver indlæg til din blog. Indsæt koden. Herefter kan du gå tilbage til fanen "Skriv" og fortsætte dit indlæg på normal vis. Resultatet... ja, det skulle gerne komme til at se ud som på siden her, hvor jeg har valgt vores tilsyneladende ret populære video om Transformation Lab - den er pt. bleve vist 6854 gange.



Etiketter: ,



lørdag den 7. juli 2007
Ting nr. 18: Podcast
I denne uge handler 23 ting om podcast. Med podcasts kan du lytte til dine yndlingsradioudsendelser og se dine yndlingstvprogrammer, når du har lyst.

Måske benytter du dig allerede af diverse podcast, eller måske er det helt nyt for dig. En ting er helt sikkert - med podcast får du et hav af muligheder for at lytte og/eller se dig til ny viden.

Hvad er podcast:

  • Podcast eller podcasting er en sammentrækning af ordene iPod (musikafspiller fra Apple) og broadcasting.
  • Podcasting er en måde, hvorpå man kan distribuere lyd og levende billeder via internettet.
  • Podcast distribueres via abonnement ved hjælp af RSS-feed, hvorefter man let kan downloade til ens computer og afspille det.
  • En podcast linker til en lyd- eller videofil i stedet for en almindelig webside.
  • Man kan se eller lytte til podcast, når man ønsker det.

Læs mere om podcast på wikipedia

Podcast bruges til mange forskellige formål f.eks. radio, tv, undervisning, markedsføring og nyhedsbreve.

Eksempler på forskellige måder at anvende podcast:


En af de smarte ting ved podcasts er, at du kan abonnere på dem via diverse nyhedslæsere - dvs. du kan bruge Google reader eller iGoogle/Google Homepage. Man kan også bruge andre programmer til at abonnere på podcasts f.eks. iTunes (hvor man kan abonnere på automatisk download og afspille podcasts).

Opgave
Din opgave er nu at tilføje et RSS-feed på en podcast til din Google reader eller iGoogle/Google Homepage. Prøv herefter at afspille podcastet på din computer.
Inspiration: på portalen www.podhead.dk kan du finde et stort udbud af danske podcasts.

Ekstra - hvis du har lyst (og tid)
Prøv at downloade iTunes eller Jucie og udforske de muligheder de tilbyder.

Etiketter: ,



mandag den 2. juli 2007
Ting nr. 17: Del med en kollega
Under ting nr. 16 er du blevet præsenteret for forskellige online værktøjer, der understøtter deling af dokumenter på nettet. Du skal nu udvælge et online værktøj, oprette et dokument, dele det med en eller flere kolleger og få en kollega til at skrive noget i det fælles dokument.

Og så er der vist bare endnu en gang at sige: husk nu at blogge lidt om det! Der er mange, der er gode til det – så hvis man ikke rigtig ved, hvad søren man lige skal skrive til de enkelte ting, så læs nogle af kollegernes blogs og bliv inspireret! Man behøver ikke skrive en hel fristil bare et par linjer om hver ting.

Etiketter: ,



Ting nr. 16: Online værktøjer
Du kender sikkert situationen, hvor du laver et dokument med et udkast til et eller andet f.eks. en vejledning. Dokumentet sender du via e-mail til en række kolleger, der kan læse det igennem og komme med kommentarer, hvorefter du arbejder videre på dokumentet – og sådan kan man blive ved længe.

På nettet findes forskellige muligheder for at lægge sine dokumenter online og dele dem med andre, så man på den måde slipper for at have adskillige dokumenter i omløb og være usikker på, hvilken version der er den nyest.

Nedenfor finder du tre eksempler på online værktøjer.

Google docs and spredsheets
Google docs and spredsheets har du allerede adgang til med din Google-konto. Som navnet siger er det muligt at lave tekstdokumenter og regneark. Man kan altid gå tilbage til tidligere versioner og se, hvem der har lavet ændringer i dokumentet.



Gliffy
Med Gliffy har du mulighed for at lave diverse diagrammer og udkast til indretningsplaner, som eksemplet på billedet her til højre.


Writeboard
Writeboard er endnu et værktøj, der gør det muligt at dele webbaserede dokumenter. Man kan let sammenligne tideligere versioner og tilføje RSS-feeds, så man kan få besked, når der er ændringer.




Opgave
Din opgave er nu at udforske de forskellige muligheder og se, hvad de tilbyder. Du er velkommen til at finde andre værktøjer end de tre, der er nævnt her.

Etiketter: ,



footer