mandag den 25. juni 2007
Opsamlingsuge
I denne uge holder vi opsamlingsuge, hvilket betyder, der ikke er nye opgaver, men at du i stedet har chancen for at få samlet lidt op.

Hvis du har brug for hjælp til at få styr på de 15 ting, der allerede har været opgaver i, er der også mulighed for det. Der er nemlig åbent værksted for 23 ting tre formiddage i denne uge på HB. Så kom ned i undervisningslokalet mandag den 25. juni, tirsdag den 26. juni eller onsdag den 27. juni - alle dage fra 8.30 til 11.30. Her vil du kunne arbejde med dine 23 ting - og Nils Jul Sørensen vil være til stede og kan hjælpe dig, hvis du har brug for det!

Etiketter: ,



søndag den 17. juni 2007
Ting nr. 15: Mere wiki

Under ting nr. 14 fik du udforsket Wikipedia. Nu er det tid til selv at prøve, hvordan du kan arbejde med wikier. Du kan vælger mellem to opgaver: 1) Opret dig som bruger på Wikipedia og tilføj noget indhold eller 2) Lav din egen wiki.

Opgave 1
Start med at oprette dig som bruger på Wikipedia. Tilføj herefter en ny artikel om et emne, der interesserer dig. Hvis der allerede er en artikel om emnet, kan du skrive videre på artiklen og tilføje ekstra indhold.

Hvad skal jeg dog tilføje?
Inspiration: bibliotekstilbud, din by, racen på dit kæledyr, din yndlings forfatter, din yndlings filmstjerne… Der er nok at tage fat på. Har du masser af gode idéer, kan du jo skrive dem i en kommentar her til ting nr. 15, så kan de bruges som inspiration for andre


Opgave 2
Opret din egen wiki. Wikier kan bruges til mange formål, f.eks. kan man bruge dem som kommunikationsværktøj for en projektgruppe eller til at holde styr på diverse vejledninger (smart fordi folk løbende kan tilføje ændringer uden, man skal holde styr på, hvilken version der er den nyest.)

Der findes forskellige gratis programmer, hvor man kan oprette sin egen wiki. Vælg et af nedenstående eller find et helt andet, og opret en wiki.

Etiketter: , ,



Ting nr. 14: Videndel med wiki
I denne uge skal det handle om wikier. En wiki er en hjemmeside, hvor alle kan redigere teksten. Det mest kendte eksempel er online-leksikonet Wikipedia som startede i 2001 og som rummer 7,5 millioner artikler fordelt på 253 sprog. Heraf er der ca. 64.000 artikler på dansk. Alle kan tilføje nye artikler, og det er let at rette og se tidligere versioner af sin side.


Du kan læse mere om wikier og Wikipedia i:


Wikipedia er meget omdiskuteret, hvad angår kvalitetsspørgsmålet af indholdet. Men lige meget om man er tilhænger eller modstander af Wikipedia, er der en ting, der er helt sikkert: Wikipedia er meget synlig på nettet og bliver brugt af rigtig mange mennesker. Det er derfor et oplagt sted at synliggøre nogle af bibliotekernes mange ressourcer.

Din opgave er nu - ganske enkelt - at udforske Wikipedia.

Etiketter: , ,



mandag den 11. juni 2007
Ting nr. 13: Lær om Creative Commons
Med ting nr. 12 har du fået lavet dig en Flickr-konto, og du har prøvet at uploade nogle billeder. Måske har du stillet dig selv spørgsmålet: Hvad er formålet med en billeddelingstjeneste som Flickr, når billeder m.m. er beskyttet af ophavsret? Det er her Creative Commons kommer ind i billedet.

Creative Commons
udbyder en række licenser, som ophavsmænd kan bruge til at give rettigheder til brug af ophavsmandens kunstneriske og litterære værker. Når du udbyder dit værk under en Creative Commons licens, betyder det ikke, at du opgiver din ophavsret. Det betyder, at du afgiver nogle af dine rettigheder til offentligheden, men under særlige betingelser. Du kan vælge mellem følgende muligheder:

Navngivelse. Brugeren skal kreditere værket på den måde, der er angivet af rettighedshaveren og licensgiveren.

Ikke-Kommerciel. Brugeren må ikke bruge dette værk til kommercielle formål.

Ingen Bearbejdelser. Brugeren må ikke ændre, bearbejde eller bygge videre på dette værk.
Del På Samme Vilkår. Hvis brugeren ændrer, bearbejder eller bygger videre på dette værk, må brugeren kun videresprede det resulterende værk under en identisk licens.


Du kan finde mange gode svar på ofte stillede spørgsmål om Creative Commons på den danske side: www.creativecommons.dk/faq.html. Du kan også læse lidt om ophavsret her på bloggen, hvor Lisbeth og Michael fra Fag 1 har samlet nogle retningslinjer i indlægget: Hvad må jeg lægge på min blog?

Creative Commons åbner dermed op for nye muligheder for at finde billeder på nettet, som man gerne må bruge. På Creative Commons hjemmeside har du dels mulighed for at tilføje en Creative Commons licens og dels mulighed for at søge efter billeder med Creative Commons licenser.



Udforsk Creative Commons på: www.creativecommons.dk eller den amerikanske side: http://creativecommons.org.

Din opgave er herefter at:

Det praktiske:
Hvordan tilføjer jeg en Creative Commons licens til et billede på min Flickr-konto?
Åben din Flickr-konto. På det billede du ønsker at tilføje en Creative Commons licens skal du klikke på "Change".

Du får nu mulighed for at "Change privacy settings".

Klik på "Add a lincense for your photo", og vælg en Creative Commons licens.

Under "Change privacy settings" har du endvidere mulighed for at vælge, om dit billede kan ses af alle, eller om det skal være privat. "Who can see this photo" (se den blå pil).




Etiketter: ,



søndag den 10. juni 2007
Ting nr. 12: Del dine billeder
I denne uge handler 23 ting om billeddelingstjenester på nettet. Der findes flere af slagsen - en af de mest populære er Flickr. På Flickr er det muligt at dele billeder med andre, kommentere og tagge billeder med mere. Du kan tage en rundtur på Flickr her for at se flere muligheder.

Hvis du vil se et eksempel på, hvordan Flickr fungerer, før du selv kaster dig ud i det, kan du f.eks. prøve at besøge ÅKB´s konto her.

For at få din egen konto på Flickr, skal du først oprette dig som bruger. Flickr er en del af Yahoo, så hvis du allerede har en Yahoo konto, kan du bare bruge den. Ellers kan du oprette dig som bruger her.

Når du har oprettet en konto, er du klar til at udforske mulighederne på Flickr. Prøv at uploade nogle billeder og tilføj nogle tags (emneord) til dem.

Alternativer
En anden god billeddelingstjeneste er: www.23hq.com

Etiketter: ,



søndag den 3. juni 2007
Ting nr. 11: Pep din blog op med LibraryThing
Mange Web 2.0 værktøjer giver mulighed for at lave en lille personlig widget, som du kan sætte på din blog.

Det har du også mulighed for på LibraryThing. Her kan du f.eks. lave en widget med bogforsider fra dit bibliotek, en tag cloud, en author cloud med mere. Til højre ser du et eksempel på en widget med bogforsider. Hvis du vil se et eksempel på, hvordan det ser ud på en blog, kan du f.eks. se min personlige blog for 23ting, hvor jeg dels har en widget med bogforsider og dels en tag cloud fra del.icio.us.

Lav en widget til din blog fra LibraryThing.

Det praktiske
På LibraryThing vælger du fanen "Tools", herefter klikker du på "Make a standard blog widget".
Du kan nu indstille din widget, som du vil have den. Når du har gjort det, skal du kopiere det lille stykke kode, der står i boksen. Og bare rolig det er ikke fordi, du skal til at lære noget om, hvordan man laver kode - det eneste, du skal, er at kopiere det!

Nu skal du logge ind på din konto på blogger.com. Gå ind under skabelon/layout og vælg "Tilføj et sideelement".

Her vælger du det sideelement, der hedder "HTML/JavaScript".





Indsæt det stykke kode du kopierede fra LibraryThing og gem ændringer.

Det var det hele, nu har du fået peppet din blog op :o)

Etiketter: ,



Ting nr. 10: Lav din egen elektroniske bogreol
Det kan være svært at få plads til alle bøgerne derhjemme på bogreolen – og så må man jo prioritere, og det kan være svært!

Med en elektronisk bogreol på LibraryThing behøver du ikke bekymre dig om pladsproblemer, for her kan du have alle dine bøger samlet.

Når du opretter en konto på LibraryThing, får du dit eget online katalog, hvor du kan tilføje bøger – det kan f.eks. se sådan her ud:

Udover at tilføje bøger danner LibraryThing grundlag for et socialt netværk, hvor du kan se, hvem der har læst de samme bøger som dig.

Din opgave er nu at oprette en konto på LibraryThing, og tilføje min. 5 bøger. Er der nogen, der har læst de samme bøger som dig? Måske du kan finde lidt inspiration i deres LibraryThing?

Har du brug for at vide lidt mere, før du kaster dig ud i det? Så kan du få en lille rundtur her.

Det praktiske
Gå ind på LibraryThing.com og opret dig som bruger, det gør du helt enkelt ved at vælge et ”user name” og et ”password”, og så er du klar til at gå i gang.

For at tilføje bøger vælger du "Add books".

I skrivende stund er det endnu ikke muligt at tilføje danske bøger ved at indtaste ISBN nummer, det kan du til gengæld, når det gælder engelske/amerikanske bøger. Hvis du ikke kan søge en bog frem, kan du tilføje den manuelt ved at klikke på: "add the book manually".

Hvad synes du om LibraryThing konceptet? Skriv et indlæg på din blog om LibraryThing.


Etiketter: ,



footer